petak, 3. travnja 2015.

Duša je samo mogućnost

Duša - to je cilj svih religija, svih škola. To je samo cilj, mogućnost; to nije činjenica.
 
Običan čovek nema dušu i nema volju.
 
Dete nikad nije rođeno sa dušom. Duša se može steći samo tokom života. Čak i tada ona je veliki luksuz i samo je za nekolicinu. Većina ljudi živi život bez duše, bez gospodara i za svakodnevni život duša je potpuno nepotrebna.
 
Ali duša se ne može roditi ni iz čega. Sve je materijalno pa i duša, samo što se ona sastoji od veoma fine materije. Stoga, da bi stekli dušu pre svega je neophodno posedovati odgovarajuću materiju.

Kad govorimo o duši, moramo objasniti da može postojati nekoliko vrsta duše, ali samo jedna od njih može istinski biti nazvana tom rečju.
 
Duša, kao što je rečeno, postiže se tokom života. Ako je čovek započeo da akumulira ove supstance, ali umre pre nego što su se kristalizovale, tada se istovremeno sa smrću fizičkog tela te supstance takođe dezintegtišu i raspršuju.

Reinkarnacija je veoma retka pojava. Moguća je samo posle veoma dugog perioda vremena, ili u slučaju da postoji čovek čije je fizičko telo identično sa telom čoveka koji poseduje ova viša tela. Štaviše, astralno telo može da se reinkarnira samo u slučaju da sretne takvo fizičko telo, ali to se događa samo nesvesno. Ali mentalno telo je u stanju da bira.

Gurđijev 17.2.1924