ponedjeljak, 11. kolovoza 2014.

Veliko Znanje povezano je neprekidnim lancem

Istovremeno, postepeno vidi jasnije prvo slabašno svetlucanje, zatim jasnu svetlost istine koja je nadahnjivala čovečanstvo kroz vekove.
 
 Veliko Znanje je prenošeno sukcesivno iz doba u doba, od naroda do naroda, od rase do rase. Veliki centri inicijacije u Indiji, Asiriji, Egiptu, Grčkoj, osvetljavaju svet blistavom svetlošću. Duboko poštovana imena velikih začetnika, živih prenosilaca istine, prenošena su sa poštovanjem sa generacije na generaciju.
 
Nakon određenog vremena, centri inicijacije nestali su jedan za drugim i drevno znanje je potonulo u dubine, skrivajući se od očiju tragalaca. Nosioci tog znanja takođe su skriveni, nepoznati onima koji ih okružuju, ali nisu prestali da postoje. S vremena na vreme odvojena struja se probija do površine, pokazujući da negde duboko dole u unutrašnjosti, čak i u našim danima, teče snažna drevna struja pravog poznavanja bića.
 
Probiti se do te struje, pronaći je, to je zadatak i cilj traganja; jer, našavši je, čovek može sa sigurnošću da se preda putu kojim namerava da ide; tada ostaje samo da „zna" da bi ,,bio" i,,činio". Na tom putu čovek neće biti potpuno sam; u teškim trenucima primiće podršku i vodstvo, jer svi koji slede taj put povezani su neprekidnim lancem.

Gurdjieff  - Pogledi iz stvarnog sveta (Esentuki1918)

Nema komentara:

Objavi komentar