petak, 25. prosinca 2015.

svaki čovjek ima konačan repertoar svo­jih uloga

Morate shvatiti da svaki čovek ima konačan repertoar svo­jih uloga koje igra u običnim okolnostima, - rekao je G. - On ima ulogu za sve okolnosti koje mu se obično događaju u živo­tu; ali postaviš li ga u malo drugačije uslove, a on ne može da pronađe pogodnu ulogu i ZA TRENUTAK POSTAJE ONO ŠTO JESTE. 

Proučavanje uloga koje čovek igra, predstavlja važan deo samosaznanja. Repertoar svakog čoveka je prilično ograničen. Ako čovek jednostavno kaže 'Ja' i 'Ivan Ivanovič', on ne vidi celog sebe, jer 'Ivan Ivanovič' nije jedan; ima ih ba­rem 5, 6. Jedan ili dva za porodicu, isto toliko za kancela­riju (jedan za pretpostavljenog i jedan za potčinjene), jedan za prijatelje u restoranu i možda jedan zainteresovan za zanosne i intelektualne ideje. Često se čovek poistovećuje sa tim uloga­ma i ne može da se odvoji od njih. 

Znati svoje uloge, njihov re­pertoar, naročito njegove granice, već dosta znači.

Ako želi miran život ni u kom slučaju nikada ne sme da izađe iz svog repertoara. U svojim uobičajenim ulogama on se oseća mirno i udobno. Ali ako želi da radi na sebi on mora uništiti svoj mir. Imati oba nije moguće. 

Čovek mora učiniti iz­bor.

Gurđijev

Nema komentara:

Objavi komentar