subota, 2. siječnja 2016.

šta znači "biti ozbiljan"?


Imati ozbiljan stav prema stvarima uopšte ne znači biti ozbiljan, jer osnovno pitanje je PREMA KOJIM STVARIMA? Mnogo ljudi ima ozbiljan stav prema trivijalnim stvarima. Mogu li se oni nazvati ozbiljnim? Naravno ne.

Greška je u tome što se pojam 'ozbiljan' uzima uslovno. Jedna stvar je ozbiljna za jednog čoveka a druga za drugog. U stvarnosti ozbiljnost je jedan od pojmova koji se nikada i ni pod kakvim uslovima može uzimati uslovno. 

Samo je jedna stvar oz­biljna uvek i za sve ljude. Čovek može biti svestan toga manje ili više ali ozbiljnost stvari neće biti time izmenjena. 

Kada bi čovek bio u stanju da shvati sav užas života običnih ljudi, koji se okreću u krugu beznačajnih interesovanja i ciljeva, kada bi mogao da shvati šta gube, razumeo bi da po­stoji samo jedna stvar koja je ozbiljna za njega — da pobegne od opšteg zakona, da se oslobodi.

Šta može biti ozbiljno za čoveka koji je u zatvoru osuđen na smrt? Samo jedna stvar: kako da spa­si sebe, kako da pobegne, ništa drugo nije ozbiljno. 

Gurđijev

Nema komentara:

Objavi komentar