ponedjeljak, 7. rujna 2015.

7 kategorija Čovjeka (stanje bića/mekam)

Čovek 1 - Pokretni Centar
znači čovek kome je centar gravi­ tacije psihičkog života u pokretnom centru. To je čovek sa fizičkim telom, čovek čije pokretne i instinktivne funkcije sve vreme pretežu emocionalne i funkcije mišljenja. 

Čovek 2 - Emocionalni Centar
znači da je čovek na istom stupnju razvitka ali je njegov gravitacioni centar psihičkog života u emocionalnom centru, a to znači čoveka čije emocialne funk­cije pretežu nad svim drugim; čovek osećanja, emocionalan čovek. 

Čovek 3 - Intelektualni Centar
znači čovek koji je na istom stupnju razvitka ali kome je centar gravitacije psihičkog života u intelektualnom centru, to jest čovek čije funkcije mišljenja nadvla­ davaju pokretne, instinktivne i emocionalne funkcije: čovek rezona, koji u sve polazi od teorija, mentalnih uvažavanja. 

Svaki čovek se rađa kao broj jedan, broj dva i broj tri.

Čovek 4 - Centar Gravitacije
Čovek broj 4 je uvek proizvod školskog rada. On se ne može roditi niti razvijati slučajno ili postati to kao rezultat uobičajenih uticaja vaspitanja, obrazovanja i slično. Čovek broj 4 već stoji na drugačijem nivou od čoveka broj jedan, dva i tri; on ima postojan Centar Gravitacije. On već počinje da poznaje sebe i da zna kuda ide. 

Čovek 5 - Kesdžan Telo
 je već kristalizovan; on se ne može menjati kao čovek broj jedan, dva i tri. Znanje čoveka broj pet je celokupno, nedeljivo znanje. On sada poseduje jedno, nedeljivo JA i svo njegovo znanje pripa­ da tome JA. On nema jedno Ja koje zna nešto što drugo ne zna. Ono što on zna, zna i njegova celina.

Čovek 6 - Viši Emocionalni Centar
Znanje čoveka broj šest je potpuno znanje koje čovek može da ima; ali još uvek može biti izgubljeno. Čovek proživljava nove emocije, nove utiske, koji su mu do tada bili nepoznati i za koje ne može da pronađe reči.

Čovek 7 - Viši Centar Mišljenja
Znanje čoveka broj sedam je njegovo sopstveno znanje, ne može mu se oduzeti; to je objektivno i potpuno objektivno znanje SVEGA. Samo iz opisa mističnih iskustava, stanja ekstaza, znamo za tu vezu. Ta stanja se mogu dogoditi na osnovu religioznih emocija ili na kratko preko određenih narkotika; ili u određenim patološkim stanjima kao što su epileptični napadi ili slučajne povrede mozga.

Nema komentara:

Objavi komentar