ponedjeljak, 31. kolovoza 2015.

čovjek mora shvatiti da je u zatvoru

Vi ne shvatate sopstvenu situaciju. Vi ste u zatvoru. Sve što treba da želite, ako ste mudri, je da pobegnete. Ali kako pobeći? Potrebno je probiti tunel ispod zida. Sam čovek ne može učiniti ništa. Ali pretpostavimo da postoji deset ili dvadeset lju­di, ako rade na smenu, ako jedan pokriva drugog, tada mogu prokopati tunel i pobeći. 

Dalje, niko ne može pobeći iz zatvora bez pomoći onih ko­ ji SU RANIJE POBEGLI. Samo im oni mogu reći na koji način treba bežati, slati im alatke, pile, ili šta im je već potrebno. Zat­vorenik kada je SAM nemože stupiti u kontakt sa tim ljudima ni­ ti ih može uopšte pronaći. Potrebna je organizacija. Ništa se ne može postići bez organizacije. 

G. se kasnije često vraćao na primer »zatvora« i »bega iz zatvora« u svojim razgovorima. Ponekad bi započinjao razgovor time i tada bi njegova omiljena izjava bila da ako bi čovek ikada imao šansu bega iz zatvora tada pre svega mora SHVATITI DA JE U ZATVORU. Dok god to ne shvata, dok god misli da je slobodan, on nema nikakve šanse. Niko mu ne može pomoći niti ga osloboditi na silu, protiv njegove volje i njegovih želja. Ako je oslobođenje moguće onda će to biti rezultat velikog rada i ogromnih napora i pre svega, svesnih napora ka određenom cil­ju.

U Potrazi za Cudesnim (poglavlje2)

Nema komentara:

Objavi komentar