petak, 8. srpnja 2016.

Gurđijev citati (C.S. Nott)

Uobičajeno obrazovanje je obrazovanje jednog centra, odnosi se jedino na formativni aparat, dok se samo one škole koje rade na emocijama jednako dobro kao i na umu i telu, približavaju stvarnom obrazovanju.

Dva visa centra u nama su kao stranci u našoj kući. Ovaj rad pomaže ljudima da postanu svesniji, prvo svesniji sebe, zatim objektivno svesniji. 

Svestan čovek može proizvesti kakav god želi utisak na druge i igrati onu ulogu koju izabere.

Kod običnog čoveka život je neutralizujuća sila, ali kad imamo pravi cilj on postaje neutralna ili pomirujuća sila. 

Tada imamo konkretan i trajan centar graviteta, ne centar graviteta koji se može promeniti, kao što se menja u životu. Kod običnih ljudi centar graviteta prelazi iz jednog centra u drugi. Čas je u pokretnom centru, čas u emotivnom, onda ponovo u intelektualnom centru i često u polnom centru. Kada Učenje postane centar graviteta, svi centri učestvuju i njihova aktivnost je usmerena ka našem istinskom cilju.

Moramo proučavati pozitivne i negativne delove svakog centra. Snažno pozitivno podrazumeva snažno negativno - u ovom radu isto kao i u životu. 

Ovaj rad je krajnje pozitivan i mora izazivati snažne negativne reakcije među ljudima koji ga ne razumeju.

Svaki put kada zaustavimo ili samo posmatramo negativne emocije koje dolaze, možemo u isto vreme kreirati mogućnost koju ćemo iskoristiti za sećanje sebe.

Kada nam se desi nešto što nije po našem ukusu ili nas čak zadesi neka nesreća, trebalo bi da nastojimo da to preokrenemo u našu sopstvenu korist, a ne samo da podnosimo pasivno i bivamo nošeni osećanjima.

Neko je govorio o proučavanju ideja u drugim religijama. Odgovorio je da je mnogo bolje da svako proučava sopstvenu mašinu nego da čita o idejama. Za pravo studiranje, ozbiljno proučavanje, neophodna je koncentracija; ali koncentracija je teska zbog uplitanja emocionalnog centra, koji je rasut po čitavom organizmu, tako da kad želimo da uradimo nešto instinktivno ili da promišljamo o nečemu, emocionalni centar se meša i sprečava koncentraciju. Prava koncentracija je namerna pažnja u kojoj sva tri centra učestvuju. Tada čovek može pomeriti planinu.

Nema komentara:

Objavi komentar