nedjelja, 10. srpnja 2016.

veštačko disanje je uzrok mnogih bolesti

Mnogi organi rade mehanički, bez našeg svesnog učešća. Svaki od njih ima sopstveni ritam, a ritmovi ostalih organa stoje u određenom odnosu jedni prema drugima.
Ako, na primer, promenimo naše disanje, menjamo ritam naših pluća; ali pošto je sve povezano, drugi ritmovi se takođe postepeno menjaju. Ako nastavimo sa ovakvim disanjem za duže vreme mogu se promeniti ritmovi svih organa. Na primer, promeniće se ritam stomaka. A stomak ima svoje vlastite navike, potrebno mu je određeno vreme da svari hranu; recimo, na primer, da je potrebno da hrana miruje jedan sat. Ako se ritam stomaka promeni, hrana može kroz njega proći brže i stomak neće imati dovoljno vremena da uzme iz nje sve šta mu je potrebno. Na drugom se mestu može desiti suprotno.

Hiljadu je puta bolje ne mešati se u naš mehanizam, ostaviti ga u lošem stanju nego menjati bez znanja. Jer je ljudski organizam veoma složen aparat sačinjen od mnogo organa koji imaju različite ritmove i različite zahteve, a mnogi su organi međusobno povezani. Ili promeniti sve ili ništa, inače umesto da učini dobro pojedinac može naneti sebi štetu.

Veštačko disanje je uzrok mnogih bolesti.

Rizik je velik, pošto je mašina veoma složena. Ima veoma male zavrtnje koji se lako mogu oštetiti, a ako ih jače gurnete možete ih slomiti. A ovi zavrtnji ne mogu se kupiti u radnji.

Čovek mora biti veoma pažljiv. Kad znate, to je druga stvar. Ako bilo ko ovde ekspentientiše sa disanjem, bolje je da prestane dok je još vreme.

Gurdjieff
Čikago, 26. mart 1924.

Nema komentara:

Objavi komentar